Kulinarny pamiętnik
Zakładki:
A! Zdjęcia i teksty na tym blogu są moją własnością, proszę uszanuj to.
Copyright Ewa Szlachta 2009-2016
Instagram
Pinterest
Piszę też na
Szablon od:
Tagi
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

 

Cheshire to najstarszy brytyjski ser, wspomniany zresztą w 'Domesday book' (taka angielska kronika Galla Anonima). Ser ten lekko się kruszy i ma cytrynowy posmak. Wygląda trochę jak nasz biały ser wyglądałby gdyby dojrzewał. Ser ten ma jedną cudowną właściwość: zupełnie się rozpuszcza.

 


zupa serowa

 


Zupa serowa


3 ziemniaki

2 marchewki

1 duży por

1i1/2 l rosołu lub bulionu

25 dkg sera Cheshire

szczypta otartej skórki z cytryny

łyżeczka soku z cytryny

sól i pieprz


Warzywa drobno kroimy i gotujemy w rosole/bulionie aż zmiękną, rozgniatamy je w zupie tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy potarty ser, doprawiamy cytryną, solą i pieprzem. Do zupy świetnie pasują tosty lub smażony chleb. Zupę oczywiście można zmiksować, ale pognieciona jest super.



zupa serowa

 


Na zdjęciu z marchewkowym 'spaghetti'. Smak zupy jest zupełnym zaskoczeniem, pomimo ilości sera zupa jest lekka w smaku i dzięki naturalnemu kwaskowatemu smakowi sera podkreślonemu cytryną zupa w ogóle nie jest mdła. Trzeba jej wybaczyć wygląd.



zupa serowa


 

Tagi: sery zupy
14:31, nobleva , zupy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 30 sierpnia 2009

 

Przepis autorstwa Ricka Steina. Podaję oryginalny przepis, chociaż sama robiłam z 40 dkg ryby i wszystkie ilości zmniejszyłam o połowę.

 


dorsz



Zapiekany dorsz po portugalsku


75g masła

90 dkg fileta z dorsza

duża cebula podzielona na ćwiartki i cieniutko pokrojona w plasterki

4 pomidory bez skórki i nasion, posiekane

4 suszone pomidory w oleju posiekane

290 ml bulionu rybnego

120 ml białego wina

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz


 

Roztapiamy połowę masła w patelni dużej na tyle aby pomieściła wszystkie kawałki ryby w jednej warstwie. Dorsza smażymy przez minutę skórą do dołu tak aby się ładnie przysmażyła. Przekładamy rybę na talerz. Do masła dodajemy cebulę i smażymy przez 5 minut aż cebula zmięknie, wrzucamy wszystkie pomidory, wlewamy bulion i wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut do momentu zgęstnienia sosu. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Jeśli naczynie w którym robił się sos nie nadaje się do piekarnika to sos trzeba przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch delikatnie kładziemy dorsza skórą do góry. Pieczemy 5-6 minut, albo krócej jeśli filety są cienkie. Przekładamy filety na ogrzany talerz, a sos wraca na patelnię. Dodajemy do niego resztę masła, sól i pieprz i gotujemy ok 4 minuty do momentu zgęstnięcia. Pół minuty przed końcem gotowania dodajemy pietruszkę.



dorsz

 


sobota, 29 sierpnia 2009

 

piri-piri

 


Kurczak piri-piri


4 udka z kurczaka (może być więcej)

2 ząbki czosnku

50 ml marynaty piri-piri

2 czerwone papryki

2 duża cebula

2 łyżki oliwy z oliwek

200 ml wytrawnego białego wina

garść czarnych oliwek

sól i pieprz

siekana natka pietruszki



piri-piri



Marynować udka przez parę godzin w sosie piri-piri. Na dużą patelnię wlewamy oliwę i gdy się rozgrzeje kładziemy na nią udka w sosie, smażymy z dwóch stron na złoty kolor i ściągamy z patelni. Do tej samej patelni z resztkami tłuszczu i marynaty wrzucamy rozgnieciony czosnek oraz pokrojone w paski papryki i cebule. Smażymy przez parę minut i przekładamy do innego naczynia. Na patelnie wraca kurczak, którego zalewamy winem.Uwaga jeśli gotujesz na gazie alkohol może zapłonąć. Można użyć mniej wina podlewając kurczaka rosołem, tak aby się dusił i nie przypalił. Gdy kurczak jest prawie gotowy na patelnię wracają warzywa, dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku. Podajemy z natką pietruszki.



piri-piri

 


czwartek, 27 sierpnia 2009

 

tarta

 


Mój przepis jest zmodyfikowanym przepisem na tartę z kurczakiem, który ukazał się w czasopiśmie Delicious.(grudzień 2008). Zasadniczo, jeśli chodzi o składniki, tarta moja różni się tylko tym, że zamiast świeżych liści tymianku dodałam otartą skórkę z lemonki, co było świetnym pomysłem i obudziło lekko tą tartę, z dania zimowego stała się daniem letnim. Dodałam też pół startej gałki muszkatołowej, której nie było w przepisie. Całkowicie inaczej podeszłam do mięsa i nie użyłam, tak jak w oryginalnym przepisie, ani kurczaka gotowanego, ani resztek pieczonego. Do tarty dodałam pierś kurczaka, którą najpierw ugrillowałam na patelni do grilla. Żeby pierś miała w sobie dużo aromatu zostawiłam na niej skórkę i piekłam na patelni skórą do dołu, skórki nie dodałam do tarty więc mogłam pozwolić aby się przypiekała będąc izolatorem pomiędzy grillem a mięsem. Gdy skórka mocno się przypiekła i wytopiło się z niej sporo tłuszczu odwróciłam filet aby smażył się chwilę, ściągnęłam skórkę i znów na chwilę obróciłam. Tak przygotowany kurczak jest przesiąknięty aromatem pieczonej skórki, zewnętrzna warstwa jest lekko przypieczona, ale nie twarda, sprawia, że ząb ma o co w tej tarcie zahaczyć. W oryginalnym przepisie użyte jest gotowe kruche ciasto, można zawsze zrobić swoje własne. Ja przepisu na ciasto nie podaje bo takowego nie mam, na oko wrzucam mąkę, masło i jajko do malaksera i gotowe, nie uważam też aby moje było wyjątkowo lepsze od innych. Tylko jedna mała podpowiedź dla niewprawnych w cieście kruchym: ja swojego nie gniotę, ciasto w konsystencji mokrego piasku wysypuję prosto na blachę i wgniam je palcami w formę. Tak zrobione ciasto jest idealnie kruche.



tarta

 

 

Tarta z grillowanym kurczakiem, porem, i serem Gruyere


ciasto kruche (domowe z około 500g mąki)

2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy

2 pory

30 dkg piersi z kurczaka

1 łyżeczka oliwy z oliwek

1 łyżka masła

otarta skórka z 1/2 lemonki

3 jajka

250 ml gęstej śmietany

50g sera Gruyere

sól i pieprz

1/2 startej gałki muszkatołowej


Rozwałkowanym ciastem dokładnie wyścielamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypujemy na nie fasolki do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 min, następnie przez 5 min bez fasolek. Piekarnik skręcamy do 180 stopni. Pokrojone w cienkie plasterki pory smażymy na oliwie i maśle do momentu aż zmiękną. Grillowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę. Spód tarty smarujemy musztardą, na musztardę kładziemy por, na por kurczaka. Jajka, śmietanę, tarty ser, gałkę, skórkę z lemonki i przyprawy mieszamy i tą mieszanką wypełniamy tartę. Pieczemy pół godziny, albo do momentu gdy tarta będzie ścięta i przypieczona na złoty kolor.


wtorek, 25 sierpnia 2009

 

Sama się nie spodziewałam jak pyszne będzie zestawienie tych trzech wyjątkowo prostych potraw. W skali trudności to danie jest na samym dole, w skali smaku, natomiast, danie to szybuje po samo niebo. Jeśli można o jedzeniu powiedzieć, że jest pełne słońca to przy tym zestawieniu można się opalać. Jest gorące, pikantne, z kopniakiem. Skojarzenie z Ameryką Środkową jest nieuniknione dzięki mango, słodkim ziemniakom i chili. Ale mamy też tutaj rozmaryn, który jest doskonale w naszej rodzimej kuchni zadomowiony. Jedno danie, trzy przepisy, jeszcze więcej przyjemności.


Pieczone słodkie ziemniaki

 

słodkie i białe ziemniaki

(ilość wedle uznania)

gałązka świeżego rozmarynu

sól i pieprz

olej

Słodkie ziemniaki pieką się kilkanaście minut w temperaturze 200 stopni, o wiele krócej niż zwykłe, dlatego jeśli pieczemy je razem to ziemniaki białe trzeba najpierw podgotować. Naturalnie dobrze wygląda jeśli oba rodzaje pokrojone są w równą kostkę. Zaczynamy właśnie od krojenia, następnie wstawiamy białe ziemniaki i gotujemy przez 10 minut i odcedzamy. Na blachę, na której będą piekły się ziemniaki wlewamy łyżkę oleju i wstawiamy do piekarnika aby blacha nagrzała się, zapobiegnie to przyklejaniu się do niej ziemniaków  podczas pieczenia. Wszystkie ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną blachę przyprawiamy i dodajemy rozmaryn (nie siekamy go). Pieczemy ok. 15 minut, do momentu kiedy ziemniaki będą ładnie zarumienione.


slodkie ziemniaki hamburger salsa

 

Zdekonstruowany hamburger

 

40 dkg mielonej wołowiny

1 chili, drobno posiekane

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

sól i pieprz

1 łyżka oliwy z oliwek

Wszystkie składniki mieszamy i formujemy hamburgery.

Nie licząc chili, które jest zawsze opcją, w tym hamburgerze jest tylko to co niezbędne. Nie ma jajka, bułki, cebuli. Oliwa z oliwek spełnia tutaj podwójną rolę. Po pierwsze, spaja mięso i zastępuje jajko, po drugie, sprawia, że nie trzeba dodawać do smażenia oleju ponieważ oliwa stopniowo uwalnia się ze smażącego się hamburgera. Hamburgery najlepiej smażyć powoli na żeliwnej patelni.

 

slodkie ziemniaki hamburger salsa

 

Salsa z mango

 

1 dojrzałe mango

1 chili

1 gałązka natki pietruszki

skórka otarta i sok z 1/2 lemonki

1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

Mango kroimy w kostkę, chili i natkę siekamy, mieszamy z pozostałymi składnikami. Salsa przetrwa w lodówce 2-3 dni, więc możemy sobie ją wczaśniej przygotować, a taka 'przeżarta' na pewno będzie jeszcze lepsza. Mango, zwłaszcza bardzo dojrzałe, może być kłopotliwe, może wyślizgiwać się z rąk. Dla mnie, gdy pierwszy raz obierałam mango, niespodzianką była wielka pestka do której owoc ściśle przywiera. Dlatego warto odkroić dwa grube plastry, po obu węższych stronach mango i uważnie ponacinać w kostkę nie uszkadzając skórki. Takiego 'jeża' o wiele łatwiej się obrabia.

 

slodkie ziemniaki hamburger salsa

 


 
1 , 2 , 3