Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Męskie gotowanie. Łosoś zapiekany z prosciutto

losos

 

 

Muszę przyznać mojemu mężowi, że ma talent do wyszukiwania pysznych i efektownych, a zarazem prostych w przygotowaniu dań. Dla niego samego największą trudnością w gotowaniu jest zgranie wszystkich elementów dania tak, aby były gotowe do podania w tym samym czasie. Na szczęście w tym daniu nie ma aż tylu różnych elementów do przygotowania i poszło zupełnie gładko.

 

Łosoś zapiekany z prosciutto świetnie się je z dodatkiem młodych ziemniaków i fasolki z dodatkiem pesto. Pieczone pomidorki doskonale przełamują smak pozostałych komponentów dania. Jeśli Was kusi, żeby wypróbować tego łososia, to koniecznie właśnie z tymi dodatkami, nie będziecie żałować. Danie pochodzi, jak z resztą prawie wszystkie do toj pory ugotowane przez Marcina, z Delicious. 

 

 

 Łosoś zapiekany z prosciutto

 

Porcja łososia na osobę

po plasterku prosciutto na osobę

gałązka pomidorków na osobę

zielona fasolka szparagowa - ok. 50 g na osobę

młode ziemniaki - wg, uznania

dobrej jakości pesto  - łyżeczka na osobę

oliwa

sól i pieprz 

cytryna do podania

 

Wyszoruj młode ziemniaki, pokrój w ćwiartki i ugotuj z niewielkim dodatkiem soli. Fasolki pozbaw ogonków, przekrój wpół i ugotuj, również starając się nie dawać zbyt dużo soli - pamiętaj, że pesto jest też słone. Odcedź ziemniaki oraz fasolki i wymieszaj z pesto. Środek  każdej porcji łososia owiń plasterkiem prosciutto. Połóż łososia i pomidorki na blaszce, posól, popieprz, polej oliwą i piecz przez 8 min w 180 stopniach.  Gotowe!

niedziela, 24 kwietnia 2016, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/05/24 15:05:38
Też zawsze miałam problem, żeby się zgrać. Ale robię teraz dania jednogarnkowe, ze względu na bardzo małą płytę indukcyjną.