Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Klopsiki z bekonem i jabłkiem

Marcin dalej dzielnie gotuje w weekendy. Za niezbyt częste pojawianie się tu wpisów wpełni odpowiadam ja. Wymówka ta co zawsze - czas. Dzisiejsze klopsy zjedliśmy tydzień temu. Pewnie posiedziałyby jeszcze w poczekalni gdybym nie zapomniała w pracy pendriva. A tak zapomniałam i nie mogę pracować, ale za to mogę zrobić wpis. Burczy mi w brzuchu, chodzi pralka, z pokoju córki dochodzą śmiechy i chichy i dźwięki ukalejle, mąż gotuje obiad - mam chwilę.

 

 

klopsiki

 

 

To był wielce sympatyczny obiad: pure z ziemniaków (w moim przypadku taki trochę champ - z dodatkiem szczypiorku i mięty), sałatka z pasków ogórka z oliwą, niepasteryzowanym octem cydrowym i miętą oraz właśnie klopsiki z jabłkiem. Można je oczywiście jeść w innych konfiguracjach, ale ta była dobra. Jakbyście nie mieli pomysłu na inny dodatek, to szczerze polecam. Pomysł pochodził z magazynu Delicious. Marcin zaczął robić klopsy dokładnie według przepisu, ale kiedy przyszło do wymieszania składników zaczęły mu nie pasować proporce, więc je, na szczęście, zmienił. Gdyby śledził przepis, wyszłyby mu klopsiki jabłkowe z dodatkiem wieprzowiny. Nie jestem pewna czy by nam smakowały aż tak bardzo jak te, które zrobił. Jedząc rozmawialiśmy o tym co należałoby jeszcze zmienić żeby były jeszcze lepsze. Nie podam Wam wersji z Delicious, bo nie potrafię odnaleźć tamtego przepisu, tylko tę którą zrobił Marcin z dodatkiem naszych wspólnych uwag.

 

Klopsiki z jabłkiem i bekonem

 

500 mielonej wieprzowiny

2 plasterki bekonu (następnym razem damy 3 albo 4)

1 jabłko (w przepisie były dwa! następnym razem będzie mniejsze i kwaśniejsze)

2 szczypiory (też podwoilibyśmy)

sól i pieprz

 

Bekon i szczypior pokrój na drobne kawałki, podsmaż. Marcin smażył z dodatkiem smalcu, ale oczywiście każdy ma swój jedyny słuszny pogląd na temat mediów smażących - niech więc postąpi zgodnie ze swoim sumieniem. Usmażony bekon i szczypior przełóż na talerz do ostygnięcia. Pokrój jabłko w drobną kostkę i wymieszaj z wieprzowiną i bekonem. Przypraw. Mięso podziel na 8 części, uformuj klopsiki, przełóż na tackę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz 8 minut, przewróć i piecz kolejne 8 minut.

sobota, 16 kwietnia 2016, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: