Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Męskie gotowanie. Makaron z cukinią i krewetkami

tagliatelle_z_krewetkami

 

 

Przez cały czas od ostatniego wpisu Marcin dzielnie gotował w weekendy. Było trochę klasyki i dań, które już się na blogu pojawiły, nie publikowałam ich więc, wybaczcie. Nie jest tak, że cały czas jest makaron, chociaż taki wniosek można by wyciągnąć z tego, co tu się pojawia. Makaron uwielbiamy, więc jest często, temu nie zaprzeczam. Hej, nie żebym się przejmowała tym, że ktoś może się tym przejąć.

 

To makaronowe danie jest niewątpliwie godne do polecenia wszystkim makaronożercom. Jest świeże w smaku, pikantne i aromatyczne zarazem. Marcin wyszukał je w którymś z Delicious. Jakoś lepiej mu idzie wyszukiwanie w czasopismach niż w książkach kucharskich. Od dawna nie kupiłam żadnej kulinarnej gazety, chociaż książek kulinarnych wciąż przybywa. Może powinnam mu w prezencie urodzinowym wykupić prenumeratę? To by było zaskoczenie -tylko że teraz to już nie, bo pewnie przeczyta to, co tu napisałam.

 

Proporcje i metodę dania trzeba było lekko dostosować ... co oznaczało, że zamiast się zabrać za pracę czekającą i niecierpiącą zwłoki asystowałam. Obiecałam sobie przy tym, że więcej tego nie zrobię, niech się dzieje co chce ... ale obietnicy nie dotrzymałam już następnego dnia. Tak mnie przywalił ogrom pracy, który musiałam przygotować do szkoły na te ostatnie dwa i pół dnia przed przerwą świąteczną (SERIO!), że aż nie dałam psychicznie rady i uciekłam do kuchni pomóc Marcinowi w robieniu niedzielnego obiedy - tortilli z pieczonymi warzywami i stekiem. Za ładnie pachniało, żeby się powstrzymać na chwilę i zrobić zdjęcie, dlatego w tym tygodniu sam makaron.

 

 

Makaron z cukinią i krewetkami

 


500 g tagliatelle

1 cukinia, starta na tarce o dużych oczkach

150 - 200 g krewetek 

1 świeże chili

1 ząbek czosnku

150 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany

skórka otarta i sok z połowy limonki

kilka listków bazylii (opcjonalnie)

łyżka oliwy z oliwek

sól i pieprz

 

 

Ugotuj makaron, odcedź, ale zachowaj pół kubka wody z gotowania makaronu. W głębokim, szerokim rondlu rozgrzej oliwę, dodaj czosnek oraz chili i chwilę podsmaż. Dodaj cukinię, przypraw, dodaj limonkę i smaż około 2 min. Jeśli używasz surowych krewetek, dodaj je i poczekaj, aż zmienią się na różowe, zanim dodasz śmietanę. Jeśli używasz ugotowanych krewetek, to dodaj śmietanę, jak tylko krewetki się ogrzeją. Śmietana nie musi się zagotować, wystarczy, że się porządnie podgrzeje. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj trochę wody z gotowania makaronu. Zanim dodasz do sosu makaron, sprawdź, czy sos jest dobrze przyprawiony, jeśli tak to wsyp makaron, porządnie wymieszaj, posyp posiekaną bazylią i podawaj.

 

poniedziałek, 21 marca 2016, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/04/05 18:49:21
Makaronożerca się zgłasza! Taki makaron z przyjemnością bym zjadła :)