Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Męskie gotowanie. Makaron lekko już wiosenny.

spaghetti_z_groszkiem_i_szynka

 

Nie pokazywałam tego, co Marcin gotował w poprzednim tygodniu, ale nie oznacza to, że nie gotował. Była paella i były schabowe. Wczoraj były jamajskie wrapy. Schabowe może nie są zbyt ekscytujące i pewnie nie jeden przepis w Internecie na nie można znaleźć, więc sobie je pozwoliłam odpuścić. Dwa pozostałe dania pochodzą jednak z tego bloga, więc nie miałoby sensu ponowne ich umieszczanie. Paellę znajdziecie klikając tu, a wrapy tu. Marcin się nie zgadza ze mną. Twierdzi, że nasza paella jest inna i wygląda inaczej odkąd mamy specjalną patelnię do paelli. A przepis na jamajskie wrapy należy napisać od nowa, bo jest nie do użytku dla początkujących. Ma oczywiście rację. Jak patrzę na oba dania to dochodzę do wniosku, że brzydko na tamtych zdjęciach wyglądają. Teraz inaczej je robię, inaczej do nich kroję składniki, inaczej podaję. Ale szkoda mi czasu na powroty do starych wpisów - nie mam go na tyle.

Kształt dzisiejszego obiadu wyłonił się dopiero wczoraj wieczorem, bo Marcinowi trochę zabrakło natchnienia, miał ochotę na groszek i makaron, ja podpowiedziałam mu resztę. Zrobiłam błąd, bo nie spisałam przepisu i musiałam asystować, a chciałam dzisiaj być zawołana na obiad!

Pomimo, że u nas zimno, to po raz pierwszy od dawna wyjrzało dzisiaj słońce. Generalnie paskudną mamy zimę w tym roku: wyjątkowo pochmurną, mokrą i powodziową. Ale dzisiaj świeciło słońce i śpiewały ptaki. Na ozdobnej wisience w donicy na patio zaczęły różowić się pąki. Trochę tak wiosennie. Makaron z groszkiem, szynką i rzeżuchą jakoś się w ten lekko-wiosenny klimat wpasował.

 

 

Makaron z szynką i groszkiem

500 g spaghetti lub kokardek

około 100 g szynki gotowanej (może być inna)

około 150 g groszku mrożonego

około 50 g świeżo tartego parmezanu

150 ml śmietanki

łyżeczka masła

sól

pieprz biały

gałka muszkatołowa

opcjonalnie rzeżucha lub inna zielenina

 

Ugotuj makaron. Kiedy będzie prawie gotowy rozgrzej na patelni lub w rondlu masło, dodaj do niego pokrojoną w paski szynkę, kiedy się ogrzeje dodaj śmietankę, zagotuj, dodaj parmezan, zamieszaj. Dodaj groszek kiedy śmietana z parmezanem znowu się zagotują. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Sos robi się zaledwie kilka minut, jeśli będziesz za długo gotować za bardzo zgęstnieje - nie jest to zaleta jeśli ten sos je się z makaronem. Odcedź makaron i od razu wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował. Dodaj sos, wymieszaj i podawaj. Posyp zieleniną już na talerzu. 

 

Bardo smaczne danie. Myślę jednak, że na to czy Wam będzie smakowało będzie miała duży wpływ jakość szynki. Nasza była świetna. Kupiłam ją surową, ale zapeklowaną, wystarczyło upiec. "Upiekłam" ją wczoraj w slowcookerze. Była więc świeżutka i bardzo szynkowa w smaku. Wędzona szynka lub dobrze wysmażony boczek będą świetną alternatywą, ale naprawdę polecam wercję z gotowaną szynką.

 

 

niedziela, 14 lutego 2016, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: