Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Męskie gotowanie. Burger na ostro.

burger

 

 Wczorajsze męskie gotowanie wymagało bardzo mało gotowania, ale to dobrze, bo okazuje się, że można sklecić bardzo przyzwoitego burgera minimalnym wysiłkiem. Przyzwoity burger nie musi być koniecznie tradycyjnym burgerem z sałatą, cebulą i pomidorem. Czasem można od tej klasyki odejść, czasem jest to konieczne. O takich koniecznościach Marcin może jeszcze nie wiedzieć, dlatego w kompozycję smakową bardzo zaingerowałam ja. Dosłownie położyłam przed nim składniki, których powinien użyć. 

Mieliśmy w zamrażarce gotowe burgery z papryczką habanero - pikantne, lekko słodkie od papryki. Nie jadłyby się dobrze z pomidorem i sałatą. Wymagały większej wyrazistości, dopełnienia i podbicia smaku na każdym poziomie. Dlatego w skład hamburgera wchodzą:

 

1. bajgle z czerwoną cebulą i szczypiorkiem (ze sklepu)

2. burgery z habanero (ze sklepu, lub domowe zrobione z około 125 g wołowiny na 1 burgera z dodatkiem ostrej papryki: świeżej, w proszku, lub w płatkach)

3. plastry sera cheddar (u nas średni)

4. mieszanka rukoli, młodych liści buraków i szpinaku (kupione jako mieszanka), lub sama rukola

5. drobno siekana "sałatka" z czarnych oliwek, suszonych pomidorów w oliwie, marynowanego czosnku, pikantnych marynowanych papryczek i bazylii (ilość dowolna, wszystkiego mniej więcej po tyle samo - na dwie osoby +/- łyżka każdego składnika)

6. ogórki konserwowe pokrojone wzdłuż

7. opcjonalnie (nie ma na zdjęciu, bo to mój burger, a ja jadłam bez) dżem z chilli do posmarowania bajgli

 

Umyj i osusz liście, posiekaj składniki na sałatkę i dobrze wymieszaj w miseczce. Grilluj burgery wg upodobania. Marcin grillował je najpierw około 4,5 min w grillu elektrycznym, potem jeszcze przez chwilę z plasterkiem sera na wierzchu pod grillem w piekarniku. Utostuj lub ugrilluj bajgle. Posmaruj spód bajgla dżemem z chilli (lub nie), połóż dwa plasterki ogórka, na to burger z roztopionym serem na wierzch liście i sałatkę z marynowanych warzyw i na to wierzch bajgla. SMACZNEGO!

Marcin twierdził, że to najlepsze burgery, jakie jadł. Zastanawiam się, czy to dlatego, że on je gotował? Może.

Zdecydowanie były to jedne z najlepszych, jakie ja jadłam ...

niedziela, 31 stycznia 2016, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/02/15 13:34:31
Bardzo apetyczny!
-
2016/02/16 23:44:56
Dziękujemy :)