Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowe linguine ze szczypiorkiem

 

 

 

cytrynowe linguine ze szczypiorkiem

 

 

I po urlopie. Właściwie to z urlopu wróciłam już tydzień temu, ale do tej pory nie mogę się pozbierać. Nie potrafię wpiąć się z powrotem w swoje różnorodne (a mam ich dużo) rutyny. Codzienne gotowanie obiadu idzie mi najgorzej. Robię to, ale bez pomysłu i przyjemności. Czasu wciąż mam dużo, bo do pracy jeszcze wracać nie muszę, ale ten czas przebębniam bezproduktywnie, co mnie ogromnie frustruje. Powinnam zapakować dzieciaki do samochodu, zabrać je gdzieś. Powinnam pomyśleć trochę o domu, o uporządkowaniu, dekorowaniu i dokończeniu. Ale nic. Szczytem podjętej inicjatywy z mojej strony jest gra w Monopoly. Mało ekscytujące, ale przynajmniej odciąga dzieci od wszelakiej maści urządzeń elektronicznych.


Wczoraj miałam przebłysk, bo przyszło mi do głowy danie. Bardzo proste i bardzo smaczne.

Makrony w sosie śmietanowym robię dosyć często, częściej niż w jakimkolwiek innym. Najczęściej sos nie jest po prostu śmietanowy - zwykle dodaję jakieś mięsne proteiny: kurczak lub bekon, ale nie tym razem. Natchnieniem do tego sosu była doniczka szczypiorku stojąca na kuchennym oknie. Reszta się już potoczyła. Skoro sos ma być śmietanowy, to oczywistym makaronem dla mnie jest linguine. Śmietana pociąga za sobą użycie gałki muszkatołowej (tak mam), a gałka i szczypiorek razem proszą się o cytrynę. Gotowe. Parmezan jest oczywistością.

 

 

500 g linguine

500 ml najtłustszej możliwie śmietanki do sosów

solidny pęczek szczypiorku (ze szczypiorku, nie cebuli)

skórka otarta z cytryny (u mnie z dwóch maleńkich)

trzy łyżki świeżo startego parmezanu

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz

 

Ugotuj makaron al dente, pod koniec gotowania odbierz trochę wody z gotującego się makaronu. W czasie kiedy makaron się gotuje podgrzej śmietankę w szerokiej, wysokiej patelni. Kiedy będzie prawie wrzała dodaj drobno posiekany szczypiorek, skórkę z cytryny i parmezan. Zamieszaj, gdy ser się rozpuści spróbuj i dopraw gałką, solą i pieprzem. Jeśli makaron się jeszcze nie ugotował to wyłącz sos nie doprowadzając do wrzenia. Włącz palnik pod sosem kiedy makaron będzie już ugotowany i odcedzony. Przełóż makaron na patelnię z sosem i dobrze wymieszaj, jeśli sos zrobił się za gęsty to dodaj trochę wody zachowanej z gotowania, jeśli jest za rzadki dodaj trochę więcej parmezanu, bądź trzymaj dłużej na patelni, aż sos odparuje. Danie jest gotowe kiedy sos i makaron są dobrze wymieszane.

Smacznego!

 



czwartek, 07 sierpnia 2014, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/08/07 21:58:11
Prosto, lecz zapowiada się pysznie :)
-
2014/08/09 22:25:32
Świetne danie, smaczne . :)
Prosto i pysznie, tak jest najlepiej.
Ja tez się nie mogłam pozbierać po urlopie, ja wprawdzie zaraz do pracy poszłam,ale wiesz jak to jest. A tęsknię za wolnym, za luzem, za bezstresowym wstawaniem.. eh..
Ściskam Ewciu:*
-
2014/08/10 21:56:58
Shinju: dziękuję :)
Madziu: gdyby chociaż pogoda była, a tu 12 stopni i leje! Im fajniej jest na wakacjach tym większy potem dół, nie? Uściski xx
-
2014/12/04 09:15:36
o cytrynie bym nie pomyślała :)