Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jak tu zmajstrowac atrakcyjny tytuł ...

 

 

jeśli chce się pisać o wątróbce? Sama nazwa jest mało atrakcyjna i nieodzownie kojarzy mi się z padliną. Nie potrafię od tego skojarzenia uciec. Teraz sprzedaję je Wam. Mam problem z wątrobami większych zwierząt i nie potrafię się do nich przekonać, ale do małych, zgrabnych wątróbek z kurczaka przekonało mnie parę smacznych dań z nimi. Nie jest to jednak tak, że są one czymś za czym przepadam i co gotuję często. Raczej jest inaczej. Mam na nie ochotę mniej więcej raz w roku. Udało mi się je kilka razy przyrządzić przyzwoicie smacznie, ale wyjątkowo smaczne jadłam raczej poza domem. Tym razem udało mi się jednak zrobić coś naprawdę pamiętnego z nimi. Udusiłam je z czerwoną cebulą i brązowymi pieczarkami. Może to i oczywiste połączenie no i tak, jadłam wcześniej, ale to co zmieniło to danie z dobrego w pyszne to dodatek świeżego szpinaku, świeżego tymianku i octu sherry.

 

 

wątróbki drobiowe ze szpinakiem

 

 

Wątróbki drobiowe

 

300-400 g wątróbek drobiowych

250 g brązowych pieczarek

2 czerwone cebule

kilka gałązek świeżego tymianku (u mnie też kwiatki)

dwie łyżki masła

sól i pieprz

dwie garści świeżego szpinaku

łyżeczka octu sherry

 

Cebulę i pieczarki pokrój w plasterki. Wątróbki oczyść z wszystkiego czego nie masz ochoty jeść i pokrój  każdy płat na trzy/cztery części. Na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj cebulę i na bardzo wolnym ogniu smaż do miękkości. Dodaj pieczarki i cześć tymianku. Posól, popieprz i smaż powoli aż również będą miękkie. Ściągnij cebulę i pieczarki z patelni, dodaj do niej resztę masła i wątróbki. Smaż również na wolnym ogniu, powoli aż będą mięciutkie i rozpływające się w ustach. Dodaj ocet, pieczarki z cebulą i umyty, odsączony szpinak (żeby nie był zbyt mokry bo to rozwodni sos). Wymieszaj, poczekaj aż szpinak zwiędnie, dodaj trochę więcej tymianku i ewentualnie trochę soli i pieprzu.

Dla mnie był to obiad sam w sobie, ale mój mąż jadł na toście z ciemnego pieczywa i poleca.

 




wtorek, 03 czerwca 2014, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2014/06/04 21:49:35
Świetny, ciekawy pomysł na wątróbkę. :)
Lubię bardzo ,a w takim wydaniu nie jadłam.
Pozdrawiam :)
-
2014/06/09 21:44:53
Madziu, bardzo polecam, no i może to byc danie samo w sobie :)
-
2014/06/10 23:52:27
Dla mnie, miłośniczki wątróbek - świetne danie! Pozdrawiam :)
-
2014/08/16 00:30:00
Ach, ach, ach i kwiatki też :)