Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Gotujemy po polsku: zapiekane naleśniki, przepis z 1847r.

 

 

 

Martwa natura na dziś:


naleśniki zapiekane

 

 

 

Każdy naleśnik zwykłym sposobem przyrządzony pokryj konfiturami, zwijaj go, układaj w rądel, na spód którego wléj masła, całych jaj pięć, mleka pół kwarty, cukru skórek cytrynowych lub wanilii (razem wszystko wymieszane i ubite); wstaw następnie w piec, a gdy gotowe będzie przyglazeruj.

 

 

Przepis pochodzi z książki Poradnik kucharski złożony z 485 przepisów przyprawiania potraw, marynat, soków, ciast, konserw i tym podobnych , widnieje pod tytułem Naleśniki z konfiturami.

 

 

 

naleśniki zapiekane

 

 

 

Ten przepis to absolutna rewelacja, hit sezonu! Po prostu musicie je sobie zrobić! To są niby zwykłe naleśniki z dżemem, ale są tak dalekie od bycia zwykłym daniem jak tylko możliwe! Naleśniki pęcznieją w piekarniku nasiąkając płynami, więc same w sobie po prostu rozpływają się w ustach, na wierzchu tworzy się przypieczona, chrupiąca skorupka, a mleko i jajka w przestrzeniach między naleśnikowych zamieniają się w smaczny serniczek. O cudownym aromacie wanilii już nie wspominając!

Jaka szkoda, że dopiero teraz je odkryłam! Ze wszystkich przepisów, które Wam pokazałam w ramach zabawy

 


Gotujemy po polsku!

 

 

(którą przygotowali Irena i Andrzej, a której patronuje jej serwis Z Pierwszego Tłoczenia)

 ten jest najbardziej godny polecenia. Poprzednie dania mogą trafić w Wasz gust lub nie, ale w tym na pewno się zakochacie. Tak proste i tak pyszne, wprost niebywałe!

 

 

 

naleśniki zapiekane 

 

 

Ilość naleśników, które zrobiłam, na pewno była mniejsza niż zamierzona w przepisie, dlatego zmieniłam proporcje. Na osiem bardzo dużych naleśników (w sam raz do tartowej formy) użyłam: solidną łychę masła, dwa jajka, łychę brązowego cukru i nieco ponad pół szklanki mleka. Naleśniki zwinęłam z dżemem śliwkowym (tym), do płynów dodałam wanilii (ale ze skórką cytrynową będą następne). Naleśniki trochę w tym płynie pływały i przez chwilę miałam obawę, że to nie morze wyjść, ale się udało. Piekłam w 180° z nawiewem, po przypieczeniu wyciągnęłam, ale nie glazurowałam.


środa, 16 listopada 2011, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/11/16 00:55:42
Fenomenalne! Koniecznie musimy sprobowac w najblizszym czasie! Dzieki za "odgrzanie" przepisu :D
-
2011/11/16 06:46:54
Brzmi całkiem smacznie. Nigdy nie robiłam w taki sposób naleśników.
-
2011/11/16 06:49:10
Wow! Niesamowity przepis! Uwielbiam naleśniki, takiego sposobu nie znałam. Bardzo mi się podoba!
Pozdrowienia :)
Ps. cudne to pierwsze zdjęcie :)
-
2011/11/16 07:01:27
I ja musze ich sprobowac. Kiedy czytam przepis i patrze na zdjecia to az mi slinka cieknie :) Uwielbiam nalesniki.

Pozdrawiam cieplo.
-
2011/11/16 07:14:17
przepysznie wygladaja.....piekne foteczki Ewus :)
Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/11/16 08:21:36
Łyżkaczywidelec: dzięki ;) proszę bardzo :)
Shaday: polecam :)
Madziu: ja też nie i było to dla mnie ogromne zaskoczenie, że naleśniki mogą TAK smakować!
Majko: koniecznie!
Gosiu: dziękuję bardzo :) również pozdrawiam :)
-
2011/11/16 08:29:29
Ciekawe;) Chyba wypróbuję ;)
-
2011/11/16 11:53:26
bardzo mi się podoba ta martwa natura. i naleśniki pozwijane.
-
2011/11/16 12:45:29
Ale super! Chyba zgapię i zrobię podobne, tylko że ze szpinakiem :)
-
2011/11/16 13:16:50
No patrz, a ja cale zycie myslalam, ze "radel" to blad - a tu prosze, staropolszczyzna! Swietny sposob na nalesniki.
-
2011/11/16 15:00:03
Genialny pomysł! Na pewno smakują rewelacyjnie :)
-
2011/11/16 16:42:21
Brzmi przepysznie :) A ze mnie jest ogromny naleśnikożerca, więc chętnie wypróbuję ten przepis :)
-
2011/11/19 09:20:31
Fajny pomysł na naleśniki, zapiekane muszą być pyszne, pozdrawiam :-)
-
2011/11/21 20:46:45
Niby zwykłe naleśniki, a jakie cudo można z nich zrobić! Nie ma to jak stare, sprawdzone przepisy ;)
-
2011/11/21 22:53:19
Pomysł bardzo fajny :) Zastanawiam się czy można (bez szkody dla smakowitości) zastąpić dżem serem białym?
-
2011/11/24 22:34:53
Dziękuję Wam bardzo :)
@Realka: warto może spróbowac ;)
-
2011/12/04 07:24:22
No nie! Rewelacją! Zrobię, zrobię na pewno! :) Aleś fajne przepisy wynalazła na akcję :)