Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Cudowna zapiekanka po raz drugi

 

 

 

zapiekanka z ziemniaków i buraków

 

 

O tej zapiekance już kiedyś pisałam, jej pierwszą, bogatszą wersję znajdziecie klikając tutaj. Dzisiaj przedstawiam Wam jej uproszczone, chociaż niemniej smaczne, wydanie. Ta zapiekanka bije o głowę wszystkie inne, które jadłam, jest też przy tym moim ulubionym daniem z buraków. Ziemniaki są takie jak trzeba mięciutkie, buraki słodkie i aksamitne, to wszystko przesiąknięte zabarwioną na różowo śmietanką, która dodatkowo wygładza smak. Cudo.

Zapiekanka jest dodatkowo bardzo łatwa do przyrządzenia, wystarczy cienko pokrojone buraki (u mnie trzy dość duże) i ziemniaki (też duże, ale cztery) przełożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym, przyprawiając każdą warstwę solą i pieprzem, a na końcu wlać 150 ml tłustej śmietanki. Warzywa  przykrywamy i pieczemy w temp 180° przez około godzinę.

Powtórka z zapiekanki w ramach Różowego Tygodnia Szarlotka oczywiście (to co badacie się?).


 

piątek, 14 października 2011, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/10/14 07:57:07
Po prostu boska:)
-
2011/10/14 09:31:40
podoba mi się taka buraczana prostota i to, że tylko trzeba to ładnie w naczyniu poprzekładac.
-
2011/10/14 12:06:26
Podoba mi się ta prezentacja :) Smacznie, zdrowo, na różowo :) Ja się badam :)
-
2011/10/14 14:27:42
przepięknie wygląda!
-
2011/10/14 17:19:06
Jadałam coś podobnego u wujostwa na Śląsku, kiedy byłam młodsza. Garnek trzymało się w ognisku i tak dochodziły ziemniaki i buraki. Połączenie - przyznaję, jest pyszne. Muszę to powtórzyć, zwłaszcza, że na Twoim zdjęciu wygląda bardzo apetycznie :)
-
2011/10/14 18:09:50
Dziękuję Wam serdecznie :)
Szarlotku: że Ty to nie wątpię :)
Zemfiroczko: rodzina mojego męża mieszka na Śląsku, więc prażonki z ogniska znam, ale nie jadłam w wersji buraczanej, teściowie mają u siebie garnek więc spróbuję jak będę w Polsce.
-
2011/10/14 21:09:51
Piękny kolor i bardzo smakowicie się prezentuje :))
Pozdrowienia:)
-
Gość: kasia, *.maxnet.biz
2011/10/15 15:44:12
Jest naprawdę pyszna!! Zrobiłam dzisiaj na obiad. Dziękuję za wspaniały przepis.
-
2011/10/15 15:47:27
Dzięki Madzia :)
Kasiu: ogromnie mi miło :)