Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

O pieczarkach co pachną, że oh...

 

 

 

garlic mushrooms

 

 

 

Pachnie przede wszystkim, lecz nie tylko, czosnek. Pieczarki przyprawiłam na modłę chińską, ale zachwiałam równowagę, która powinna charakteryzować tego typu danie, na korzyść czosnku. Właściwie pierwotna idea była taka, że będą to czosnkowe pieczarki, to że orientalne wynikło z zawartości szafek. Bo prawda jest taka, że pomimo tego, że lista składników do tego typu dań jest zazwyczaj długa, to są to dania niezwykle ekonomiczne i jeśli raz się kupi zestaw przypraw/sosów to wystarczą na bardo dużo dań i w przeciwności do kosmetyków nie kończą się wszystkie naraz. Jeśli więc ktoś gotuje chińszczyzny regularnie tak jak ja, to do tego dania musi dokupić tylko pieczarki i makaron. W przeliczeniu na realia Belfastu jest to obiad dla czteroosobowej rodziny w cenie biletu autobusowego z peryferii do centrum miasta dla jednej osoby. Oczywiście będzie to wyglądało trochę inaczej jeśli są to dla Was wciąż obce smaki - jeśli tak to to jest danie warte zaopatrzenia się w to co niezbędne.

 

 

Pieczarki

 

 

250 g pieczarek (u mnie ciemne, tzw. chestnut)

chiński makaron, lub ryż jeśli wolicie

pół główki czosnku

1 chili (lub łyżeczka suszonego)

3 cm kawałek imbiru

łyżka sosu sojowego

łyżka wina ryżowego

czubata łyżeczka przyprawy pięć smaków (używam domowej - przepis niedługo)

łyżeczka skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej

kubek rosołu

łyżka oleju

opcjonalnie: łyżka cukru, sok z połowy cytryny/limonki

 

 

Posiekaj chili, zmiażdż czosnek, zetrzyj lub posiekaj imbir, pokrój pieczarki wzdłuż na cztery lub sześć w zależności od wielkości. Ugotuj makaron lub ryż, podgrzej rosół. Przygotuj pozostałe składniki tak aby były pod ręką. Rozgrzej olej w woku lub w głębokim rondlu, wrzuć czosnek, chili i imbir i przyprawę pięć smaków. Smaż i mieszaj około minuty, wrzuć pieczarki smaż około dwóch minut, dodaj sos sojowy i wino ryżowe, poczekaj aż się zagotują wtedy dodaj gorący rosół i gotuj aż pieczarki będą gotowe. Spróbuj sos, dopraw cukrem i sokiem z cytryny jeśli chcesz. Na koniec dodaj skrobię rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, poczekaj aż sos zgęstnieje, dodaj ugotowany makaron i wymieszaj. Jeśli używasz ryżu lepiej go po prostu polać sosem.


sobota, 10 września 2011, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/09/10 11:58:33
Ładnie wygląda to danie.
-
2011/09/10 16:47:20
Ja dla mnie rewelacja! Tylko muszę się obkupić w wino ryżowe, bo my chińszczyznę bardzo bardzo :)
-
2011/09/10 16:50:33
Bardzo mi się podoba taki pomysł!:)