Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Wywiad i piętnastki

Zapraszam Was dzisiaj do serwisu We-Dwoje na wywiad ze mną (kliknij tu). Miłej lektury, ciasteczka zostawiam do przegryzienia w trakcie czytania :)

 

 

piętnastki

 

 

 

Oto przepis na piętnastki, przepis, który popchnął mnie w stronę blogowania. To deser, który nauczyłam się robić w Irlandii, bajecznie prosty, bez pieczenia, niewymagający żadnych umiejętności cukierniczych, za to przepyszny i bardzo niegrzeczny. Dzieci uwielbiają te ciasteczka. Podaję wersję najprostszą, taką w jakiej piętnastki poznałam. Zachęcam jednak do dostosowania ich do swojego gustu, orzechy, bakalie, kandyzowane owoce - to wszystko stanowi doskonały dodatek.
Nazwa wywodzi się stąd, że wszystkich podstawowych składników jest po piętnaście.


15 ciasteczek digestive
15 gąbeczek marshmallow
15 kandyzowanych wiśni
mała puszka mleka skondensowanego
opcjonalnie: wiórki kokosowe


Ciasteczka rozgnieć, najłatwiej zrobić to wrzucając je do miski i tłukąc pałką do kremów. Do utłuczonych ciastek dodaj kandyzowane wiśnie i pokrojone gąbeczki marshmallow. Marshmallow bardzo kleją się podczas krojenia dlatego warto je porozcinać nożycami kuchennymi. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj najpierw połowę puszki mleka skondensowanego, a potem dolewaj stopniowo i tylko tyle aż ze składników da się uformować kulę. tą kulę podziel na dwie części, uformuj z nich wałki, które możesz obtoczyć wiórkami kokosowymi, zawiń każdy w folię spożywczą, odstaw na minimum godzinę do lodówki, aby stężały. Po tym czasie wyciągnij z lodówki, odwiń z folii i pokrój na kawałki ... na piętnaście kawałków ściślej mówiąc. piętnastki można też formować w kulki.
Smacznego  
 


wtorek, 30 sierpnia 2011, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/30 20:24:48
gratuluje wywiadu :-) no i jeśli można to w najblizszym czasie postaram się wypróbowac przepis :-) Pozdrawiam
-
2011/08/30 20:30:40
Wieki nie jadlam pietnastek, dzieki za przypomnienie o ich istnieniu:) dodaje do listy " do zrobienia":)
-
2011/08/30 20:43:17
Moje gratulacje:)
-
2011/08/30 21:46:07
Moje gratulacje!
A ciasteczka znakomite! Nigdy o takich nie slyszałam, cudowne!:-)
-
2011/08/30 22:29:25
gratuluję, a piętnastki świetne :)
-
2011/08/30 23:34:20
Ewo, gratuluję Ci ogromnie!
wspaniale.

a ciasteczka? bardzo mi się spodobały. nie dziwię się,
że zostały docenione i aż prosiły się o wywiad!
brawo ;]


www.karmel-itka.blogspot.com
www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
-
2011/08/31 06:30:08
O, jaki super przepis! nie słyszałam dotąd o nim. Koniecznie muszę spróbować!
-
2011/08/31 09:00:17
Strasznie fajne ciasteczka! Już zabieram się do czytania wywiadu!
-
2011/08/31 09:38:52
Gratulacje - zabieram sie do czytania! A przepis bardzo ciekawy, koniecznie musze wyprobowac :)
-
2011/08/31 10:17:32
Te piętnastki, to fajna alternatywa dla drobnych słodkości, którym ulegają chyba wszyscy na świecie :) Gratuluję wywiadu !
-
2011/08/31 14:57:29
Ciasteczka fajowe;-)
A co do wywiadu, to o preferencjach kulinarnych powiedziałbym to samo czyli smacznie;-)
-
Gość: Hoła, *.adsl.inetia.pl
2011/08/31 20:59:20
Te, Gwiazda! Gratuluje:)
-
2011/08/31 23:31:05
Dziękuję Wam za miłe słowa :)
-
2011/09/01 10:36:18
Cwaniara ciekawe jak się mamy częstować, jak przez ekran to chyba się nie da hę? :)))
Chyba ze zachęcasz nas do zrobienia :-))))
Poczytam sobie na spokojnie wieczorem co też Pani Ewa o sobie napisała :)
-
2011/09/01 12:17:58
Sądząc po ich cudnym wyglądzie to ja zrobiłam je w wersji trzydziestkowej ;) muszą być pycha!
-
2011/09/01 17:39:47
Ciekawe ciasteczka :)
Gratuluję i biegnę czytać!
-
2011/09/02 21:55:58
Ale fajne ciasteczka! I gratuluję pierwszego wywiadu :)