Kulinarny pamiętnik Ewy
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Tort czekoladowy z musem z białej czekolady i malinami

 

 

 

tort czekoladowy z musem z białej czekolady i malinami

 

 

 

Tort zrobiłam wczoraj na dziesiąte urodziny mojej córeczki. Madzia, która ostatnio bardzo rwie się do gotowania i pieczenia sama chciała sobie upiec ciasto, no i oczywiście wybrać przepis. Jednak od rana ekscytacja faktem, że ma się już dwie cyferki unosiła ją tak wysoko, że do kuchni wlatywała tylko po to, żeby czymś te swoje dziesięcioletnie ciało nakarmić i napoić. Trochę mi ulżyło, bo robiąc takie rzeczy wolę się skoncentrować a pomoc nieco mnie rozprasza. Niemniej jednak o tym co w torcie i na torcie zdecydowała Madzia, wskazała palcem przepis na ciasto w książce Jamesa Martina Desserts. Wybór mi się spodobał, bo wymagał ode mnie tylko i wyłącznie obmyślenia musu z białej czekolady.


Jak to zwykle bywa w przypadku wypieków na przyjęcia, nie ma ich jak i kiedy fotografować, nie zobaczycie więc środka tortu, który jest jego najatrakcyjniejszą częścią. Czekoladowy biszkopt (ciemny) jest przekrojony na pół, a pomiędzy jego blatami znajduje się gruba warstwa malin i musu z białej czekolady. Bardzo to ładnie wygląda i świetnie smakuje.


Sam mus byłby świetnym deserem, kieliszeczek takiego z owocami zjadłabym z największą przyjemnością, ale sprawdza się też doskonale w roli kremu. Delikatnie nałożony między maliny zachował swoją piankową strukturę, ale dał się też, po lekkim stężeniu, rozprowadzić po wierzchu i bokach tortu i zastygł na nich tak jak ... czekolada.

 

 

Tort czekoladowy z musem z białej czekolady i malinami

 

 

na biszkopt:

175 g miękkiego masła

175 g cukru

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (użyłam ziarenek z 1 wanilii)

3 jajka

160 g samowznoszącej się mąki (lub zwykłej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata w przypadku użycia zwykłej mąki)

25 g kakao

 

 

Masło, cukier i ekstrakt (lub ziarenka) ubij na gładką, puszystą masę, dodawaj jajka pojedynczo, cały czas ubijając. Do masy dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj. Według przepisu powinno się ciasto rozdzielić na dwie takie same formy (20 cm) i piec 30-35 min w temperaturze 170° - nie trzeba wtedy biszkoptu przekrajać. Ja nie mam dwóch takich samych i piekłam w jednej (21 cm) dziesięć minut dłużej, biszkopt po ostudzeniu przekroiłam.


W czasie kiedy biszkopt stygnie przygotuj mus z białej czekolady.

 

 

300 g białej czekolady

500 ml śmietanki

3 listki żelatyny*

 

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce**. Odlej 100 ml śmietanki i podgrzej tak aby była ciepła, ale nie gorąca w dotyku. Odciśnij żelatynę i dodaj do podgrzanej śmietanki, powinna się rozpuścić. Śmietankę wraz z żelatyną dodaj do rozpuszczonej czekolady, wymieszaj na gładką masę (mikserem na najniższych obrotach). Pozostałe 400 ml śmietanki ubij na sztywno (uważaj, nie zrób masła :)) a potem dodaj do czekolady i delikatnie wymieszaj. Wcześniejszy dodatek śmietany do czekolady ułatwi to zadanie. Musu wyjdzie dużo, przygotuj sobie duże naczynie.

 

Po ostygnięciu blatów i musu złóż tort, będziesz potrzebować dodatkowo:


340 g ładnych malin

 

 

Przekrój blaty, wyrównaj, ułóż spodni blat na deseczce, która zmieści się do lodówki. Wybierz maliny, które pójdą na wierzch tortu, odłóż je. Na spodnim blacie ułóż maliny ciasno dookoła, jednak nie przy samym brzegu, wybierz wysokie, mają trzymać krem w środku. W środku poukładaj resztę malin zostawiając oczywiście miejsce na mus. Wlej grubą warstwę kremu, przykryj wierzchnim blatem. Tort i pozostały krem wstaw do lodówki do lekkiego stężenia. Kiedy mus zmieni konsystencję i przestanie być lejący wyłóż ciasto i krem z lodówki. Nałóż na wierzch tortu grubą warstwę kremu (ja zapinam tort z powrotem w obręcz tortownicy i to pomaga mi uformować w miarę równy i gruby wierzch (5 mm)), ułóż maliny wokół. Wstaw i ciasto i krem do lodówki. Kiedy górna warstwa stężeje (ściągnij obręcz) zacznij nakładać krem na boki i wyrównaj. Gotowy tort schłódź.***

 

 

* można dodać więcej, ja byłam pewna śmietany której użyłam

** białej czekolady trzeba bardzo pilnować, ciut za wysoka temperatura i czekolada się scukrzy.

*** blaty można oczywiście nasączyć w zależności od upodobań

 

 

P.S. Pogrzebałam w resztkach i udało mi się wykroić coś co nadawało się do sfotografowania, zdjęcie więc jest :)

 

 

 

tort czekoladowy z musem z białej czekolady i malinami

 

 


czwartek, 11 sierpnia 2011, nobleva

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/11 11:35:25
Madzi życzę wszystkiego co najlepsze :) Mam sentyment do tego imienia, bo moja młodsza córeczka tez ma na imie Madzia :)

Tort jest piękny!
-
2011/08/11 11:43:25
Wszystkiego dobrego dla Madzi - chetnie wpadlabym na jej urodziny, zeby zalapac sie na kawalek tego pysznego tortu!
-
2011/08/11 11:52:06
Madziu wszystkiego najlepszego ! taki tort ..mniam
-
2011/08/11 12:31:10
Juz wyobrazam sobie jak musi byc piekny w przekroju. I jak cudownie musi smakowac :)
Wszystkiego najlepszego dla malej solenizantki :))
-
2011/08/11 12:32:48
Aleś zaszalała:) piękny i już sobie wyobrażam smak.Wszystkiego najsłodszego dla córuni:)
-
2011/08/11 12:46:53
Wszystkiego najlepszego dla córeczki!!! Ja też mam w domu Madzię, akurat połowę młodszą od Twojej. A tort jest na pewno przepyszny!
-
2011/08/11 13:20:14
Piękny torcik, a imię jeszcze piękniejsze, (ale sobie posłodziłam), hihi, pzdr.magda
-
2011/08/11 13:59:19
Wspaniały tort!!
-
2011/08/11 14:39:27
Wygląda wspaniale. Już po składnikach mogę sobie wyobrazić jaki jest pyszny.
P.S. ładna patera ;)
-
2011/08/11 14:41:03
ja sobie przepis zapisałam bo to co sie w nim znajduje , wszystko jest moim ulubionym :)
nie wiem czy w to lato zdaze wypróbować ale napewno poczeka na odpowiednia okazje :))
-
2011/08/11 15:45:14
Genialne wręcz! Ślinka mi cieknie od samego patrzenia na zdjęcia. Zaznaczam sobie jako 'musowe do wypróbowania' =)
-
2011/08/11 16:16:36
Wszystkiego najlepszego dla Jubilatki :) :) 10 lat to bardzo powazny wiek......niech sie jej marzenia spelniaja...
Tort genialnie wyglada!!!!! po prostu FANTASTICO!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/08/11 16:35:13
@ all: dziękuję Wam wszystkim za komplementy pod adresem ciasta, w imieniu Madzi dziękuję za wszystkie życzenia urodzinowe :D
-
2011/08/11 17:04:55
Piękny tort! :)
Wszystkiego najlepszego dla Madziuni! :))
-
2011/08/11 19:00:14
Wszystkiego najlepszego dla Córci:). Bardzo elegancki tort:) mój synko kończy jutro 3 latka:) też będzie tort ...wybrał sobie świnkowy:) ....
-
2011/08/11 19:04:43
maliny i biała czekolada.. no już większej pokusy nie dało się wstawić. :)
-
2011/08/11 19:31:56
Nie ma jak prostota smaków , taki wygląd... i szczęśliwa jubilatka :) Wszystkiego najlepszego, bo jak widzę , to o apetyczność nie ma się co martwić :)
-
2011/08/11 19:49:22
Piękny jest! i w środku i z zewnątrz:)
-
2011/08/11 20:47:59
piękny, taki nieskazitelnie biały :) i z jakim ekscytującym środkiem
-
2011/08/11 23:25:26
sto lat dla Madzi! malej kuchareczki! piekny torcik! :-))
-
2011/08/12 09:43:17
Dziękujemy wszystkim :)
-
2011/08/12 12:58:50
Piękny torcik aż chce się od razu spróbować. :) Jestem pewna, że smakował solenizantce. :)
-
2011/08/13 22:36:29
tort prezentuje się wspaniale... Biszkopt cudnie przełożony! To córka się ucieszyła widząc takie cudeńko :o) gratuluję wypieku!
-
upl
2011/08/16 19:18:56
Piekny tort :)
-
Gość: ewik, client-86-29-203-35.glfd-bam-2.adsl.virginmedia.com
2011/12/08 16:25:10
Torcik wygląda pyszniutko. Czy wyjdzie mi tez z innymi owocami? a jaka to ma być śmietanka? Mniam, mniam!
-
Gość: , 113.red-213-98-187.dynamicip.rima-tde.net
2012/05/04 20:30:11
mam pytanie- a ta smietanka do masy ile procent powinna miec ?
-
2012/05/05 09:43:57
Ewika muszę przeprosic za to, że nie zauważyłam komentarza :( przykro mi, że nie odpowiedziałam. Oczywiście inne owoce też się nadają pod warunkiem, że nie są to mokre owoce z puszki.

Co do pytania o śmietankę w dwóch ostatnich komentarzach: ja użyłam wyspiarskiej double cream, która ma 48% tłuszczu, ale każda śmietana powyżej 35% nada się do tego tortu.
Pozdrawiam :)
-
Gość: tott, 093105053014.swiecie.vectranet.pl
2012/12/02 12:47:40
Dzien dobry, chciałam zapytać czy ta czekolada odrazu po rozpuszczeniu(ciepla) ma byc dodana do smietany...?
-
2012/12/02 19:30:19
nie, lepiej poczekać aż trochę ostygnie, chociaż nie całkiem, żeby żelatyna nie zaczęła zastygać.
-
Gość: , ech162.internetdsl.tpnet.pl
2013/04/10 15:38:32
witam, mam trzy pytania. zamierzam zrobic ten tort dla mojego chłopaka na urodziny.więc tak:
1. czy mogę uzyć mrozonych malin?
2. czy tortownica której uzyje do upieczenia spodu może mieć 24 cm bo aktualnie nie posiadam innej?
3. czym mogę nasączyć spody żeby nie zmienić smaku tortu.. (niekoniecznie musi to być alkohol)...
zależy mi na szybkiej odpoweidzi. zgóry dziękuje i pozdrawiam
-
2013/04/20 22:20:03
Bardzo mi przykro, że nie zdążyłam z odpowiedzią! Bardzo rzadko tu zaglądam.
Mam nadzieję, że tort wyszedł.
Na wszystkie pytania odpowiedziałabym tak, chociaż mrożone maliny pewnie się rozciapkają/ły i zrobi/ł się malinowy mus czekoladowy - zapewne pyszny.
-
Gość: , pcd188.internetdsl.tpnet.pl
2013/10/06 12:43:43
tort wygląda uroczo, ale jestem strasznie zła, ze wybrałam ten przepis. Wyszła totalna klapa i odechcialo mi się gotowania dziś czegokolwiek..wszysto było dobrze, dopóki nie połaczylam zelatyny ze śmietanką z czekoladą.. nagle konsystencja zamienia się wna twardego niejednorodnego żelka, myślałam, ze może jak zmiksuje razem ze smietana cos pomoze,ale wyszłam mi tylko bita smietana z glutami zelkowymi :( cały tort chciałam udekorować w róże z kremu na jcarskiej, ale zanim się pomecze j jego przygotowaniem, chyba wyrzucę tort do kosza,albo zjem sama bo w smaku nie jest zły,ale wygląda ta cala masa okropnie..;/nie mam pojęcia co poszlo nie tak, chyba jestem jakims totalnym beztalenciem
-
2013/10/06 22:04:51
O, tak mi przykro!