Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pikantny dżem z pomidorów i chili

 

 

 

tomato and chili jam

 

 

 

Co za wspaniały dżem! Żaden sos pomidorowy, lub chili, z półki sklepowej nigdy mi tak nie smakował jak ten! Pomidorowy, pikantny cud. Namawiam do zrobienia wszystkich, którzy lubią mieć w lodówce jakiś pikantny dodatek, ten jest doskonały. Doskonały jest właściwie w nim balans. Jest słodki, słony, kwaskowaty, pikantny. Ciut goryczki też się znajdzie. Przepis znalazłam w niezawodnej, mojej ulubionej, książce  Dariny Allen Forgotten Skills of Cooking.

 

 

 

Dżem z pomidorów i chili

 

 

na około 400 ml dżemu

500 g dojrzałych pomidorów

2-4 papryczki chili w zależności od mocy (u mnie dwie wraz z nasionami)

4 obrane ząbki czosnku

2,5 cm świeżego korzenia imbiru

30 ml sosu rybnego (nam pla)

310 g cukru

100 ml czerwonego octu winnego (u mnie ocet z sherry, bo lubię)

 

Obierz pomidory, pokrój w 1cm kostkę. Chili, czosnek i imbir zmiksuj razem z sosem rybnym na papkę - dobrze jest najpierw wszystko i tak posiekać. Tę papkę razem z cukrem i octem wrzuć do szerokiego rondla, dodaj pomidory i gotuj delikatnie przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypalił, częściej pod koniec. W czasie kiedy dżem się smaży wysterylizuj słoiczki i pokrywki wsadzając je na 10 min do piekarnika rozgrzanego do 180°. Kiedy dżem jest gotowy przełóż do słoiczków i zakręć. Jest kilka metod sprawdzania kiedy dżem jest gotowy. Najprostsza i najdroższa to inwestycja w specjalny termometr, jeśli wskaże temperaturę 105°C to dżem jest gotowy. Niektórzy sprawdzają za pomocą łyżki - jeśli dżem nie spada z niej swobodnie, to dżem jest dobry. Jest też metoda z talerzykiem, właściwie to niejedna. Można upuścić łyżeczkę dżemu na talerzyk, schłodzić i sprawdzić czy się ściął, albo najpierw schłodzić talerzyk a potem upuścić na niego łyżeczkę dżemu- jeśli powierzchnia dżemu marszczy się gdy przeciągasz palcem brzeg dżemowej kałuży to dżem się na pewno zetnie.

 

Niech Was nie zniechęci zapach sosu rybnego podczas smażenia, dżem nie będzie tak ani pachniał ani smakował.



poniedziałek, 08 sierpnia 2011, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/08 11:27:49
Wow, pomysł rewelacyjny. I piękne ujęcie :)
-
2011/08/08 11:30:46
Kuszący...ba, nawet bardzo, więc przepis drukuje do zrobienia w wolnej chwili :)
-
2011/08/08 11:31:37
no Kochana, a ja właśnie na blogu chcę zadać pytanie jak spożytkować ocet cherry :) i do tego pomidory,czosnek, imbir i chili :) czyli czytasz w moich myślach !
-
2011/08/08 11:33:49
Kasiu: dziękuję pięknie :)
Szarlotku: bardzo polecam :)
Ulluś: ocet sherry do wszystkiego co hiszpańskie!
-
2011/08/08 11:46:14
rewelacja!!!! :):):)
-
2011/08/08 11:55:18
Pięknie wygląda ,taki klarowny jak by wcale nie z pomidorów:)
-
2011/08/08 12:42:58
no, no, rewelacja!
-
2011/08/08 13:19:13
Swietny pomysl na dzem. Skusze sie, na pewno :)
-
2011/08/08 14:17:39
mucha nie siada...a jakby siadła, to też by to lubiła :)
-
2011/08/08 15:19:48
No nie dobijaj mnie, kolejny przetwór z pomidorami, który mi się podoba, a kampania Przecier 2011 dopiero przed nami (i ketchup, i ajwar...). Kiedyś dostałam w prezencie dżem z chilli - pyszny był do sera. A zapach sosu rybnego b. lubię :)
-
2011/08/08 15:37:53
piekne zdjęcie !
-
2011/08/08 16:12:35
ocet z sherry - go się nie da nie lubić. Przesadzam z nim na maksa.
A co do papryczek - bo przepis mi się bardzo podoba - to jest tak: Trufla przysłała mi jakieś oryginalne małe tajskie papryczki. 4-5 cm długości.
Nie mam pojęcia jak opisać ich ostrość.
Szkoda, że kupując papryki nie wiemy co kupujemy.
Bo cóż to znaczy - dodaj 3-4 ostre papryczki?
Mam ten sam problem.
-
2011/08/08 16:21:13
świetnie pasowałby do kurczaka z grilla ;]
pyszności!
-
2011/08/08 17:00:16
Oliwku: dzięki :)
Kasiu: też mi się podoba jego wygląd, na początku nie jest zbyt piękny, ale klarowności i koloru nabiera w trakcie gotowania.
Ziemianinie: dzięki serdeczne :)
Majko: koniecznie!
Marcinku: lepiej żeby nie siadała!
Ptasiu: no ketchup muszę zrobić na pewno! Nie dotrzymam oczywiście do Przecieru ... do sera ten jest też jest wyśmienity . Ja też zapach lubię, ale moja rodzina wyemigrowała z parteru kiedy gotowałam ten dżem - właśnie przez zapach :)
Dorotko: dzięki :)
Bareyo: No nie wiemy ... bo papryczki nawet z jednego krzaczka potrafią się bardzo różnic pikantnością. Oczywiście są jakieś tam oznaczenia pikantności i jakieś tam skale, ale można zawsze spróbować samą końcówkę - podobno końcóweczka oddaje smak całej papryczki. Ja zawsze kupuję te same, bo mniej więcej wiem czego się spodziewać i chyba trafiłam używając dwóch wraz z pestkami i błonami, bo bardzo dżem pikantny, ale bardzo zjadliwy. Co do octu, to się Ci nie dziwię :)
Karmelitko: z całą pewnością!
-
2011/08/08 17:05:09
Niesamowity jest! Ma cudowny kolor. Przydałby sie taki dżem w lodówce.
Świetny!
Pozdrówki:)
-
2011/08/08 19:57:46
@Bareya, te tajskie to pewnie były tzw. mouse shit ;) (naprawdę tak się nazywają). W ogóle najczęściej im mniejsze papryczki, tym ostrzejsze.
-
2011/08/08 20:39:46
Faktycznie ekstra. Czy w tej ksiazce pisza cos na temat dlugosci przechowywania? Skoro ma byc pasteryzowany to mam nadzieje, ze przetrwa cala zime?
-
2011/08/08 20:40:25
Zapowiada sie super, musze wyprobowac ten dzemik pomidorowy:-)
-
2011/08/08 21:41:33
Super, gdzieś ostatnio też widziałam dżem pomidorowy i już wtedy mi się podobał. Z chilli to już podoba mi się w stu procentach, nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować :)
-
2011/08/08 21:50:22
Bardzo ciekawa propozycja :) Kiedyś trzeba będzie wypróbować!
-
2011/08/08 21:55:47
no przepis jak ta lala! dobrze mieć słoiczek takiego cuda w domu co?
-
2011/08/08 22:09:39
Bardzo intrygujące. Zachęca do wypróbowania. Zdjęcie bardzo mi się podoba :)
-
2011/08/08 23:12:26
Majanko: dzięki, też pozdrawiam :)
Ptasiu: jaka nazwa!!!
Thiesso: mój nie ma szansy, już dużo ubyło. W książce było napisane: kilka miesięcy, a Darinie można ufać stuprocentowo.
Kulinarnespotkania: obowiązkowo ;)
Burczymiwbrzuchu: bardzo namawiam :)
Od-kuchni: a może szybciej niż kiedyś? :D
Myniolinko: dobrze, oj dobrze!
Asiu: Dziękuję serdecznie, mam nadzieję, że zachęca wystarczająco :)
-
Gość: ewaz2pietra, 151.183.0.*
2011/08/09 15:41:26
Pięknie wygląda, mogę tylko zgadywać, że równie wspaniale smakuje :)
-
2011/08/10 10:39:17
Ewo: a po co zgadywać, można zrobić i spróbować :)
-
Gość: monika, *.play-internet.pl
2011/09/05 16:16:02
pomysł bardzo mi się spodobał, ale nie wiem czy zrobiłam coś nie tak, bo u mnie 40 minut to był zbyt krótki czas na uzyskanie właściwej konsystencji
-
2011/09/06 17:28:58
Moniko, konsystencja po czterdziestu minutach jest wciąż bardzo płynna, ale jeśli upuszczony płyn na schłodzony talerzyk lekko się marszczy gdy palcem przejedzie się przez środek to dżem się zetnie. Mój był bardzo płynny, ale wczoraj otworzyłam słoiczek i ma konsystencję dżemu. Ale jeśli próba nie wychodzi to oczywiście należy gotować dalej.
-
2011/09/24 08:22:45
podoba mi się ten dżem, ale zanim zrobię chciałabym się dowiedzieć do czego pasuje? Do sera (jak czytałam wyżej)? czy do czegoś jeszcze?
-
2011/09/25 12:08:00
Mi smakuje do sera najbardziej, ale jem go do wszystkiego, jest świetny do kanapek, do kiełbasek na gorąco, do mięsa.
-
Gość: liliu, *.dynamic.chello.pl
2012/08/12 13:02:22
Zrobiłam dzisiaj z 2 kg pomidorów. Czas przygotowania i gotowania mocno się przez to wydłużył. Najbardziej bałam się, żeby go nie przegotować, bo kiedyś, niezadowolona z konsystencji, wygotowałam dżem rabarbarowy niemal na kamień:) Na razie ciepły i płynny studzi się w słoiczkach-mam nadzieję, że wyjdzie dobry. Dziękuję za świetny przepis, próbowałam w czasie gotowania i ten słodkawo-orientalny smak był naprawdę obiecujący:)))
-
2012/08/17 15:13:10
Liliu: i brawo! Ludzie często popełniają błąd gotowania dżemu aż zgęstnieje, a on przecież właśnie gęstnieje gdy stygnie, tak jak galaretka. Mam nadzieję, że po wystudzeniu i schłodzeniu był w sam raz. Sama niedawno gotowałam z 2 kg, to mój ulubiony dodatek do kanapek :) Pozdrawiam
-
Gość: szmatan, 91.241.2.*
2012/09/17 13:09:35
troszke za słodkie. ktoś robił z mniejszą ilością cukru ? ja dałem 250g / 1kg pomidorów i nadal było zbyt słodkie - ale boję się że może się nie ściąć poprawnie
-
2012/09/18 00:01:31
Mam wrażenie, że cukier w Polsce słodszy niż w UK. Moja siostra, która robiła w Polsce dżemy z moich przepisów mówi, że wyszły słodsze niż te co jadła u mnie. Nie obawiałabym się zmniejszenia ilości cukru, w pomidorach, chili i imbirze powinno być wystarczająco pektyny żeby dżem się ściął.
-
Gość: M****, *.dynamic.chello.pl
2012/12/14 15:35:14
po zakręceniu słoiczków obrócić do góry dnem, pasteryzować we wrzątku? pozdrawiam.;)
-
2012/12/15 15:22:08
Nigdy nie robiłam w ilości takiej, żeby było na kiedyś tam, więc nie pasteryzowałam - bez pasteryzacji, w lodówce, nawet otwarty nadaje się do jedzenia przez bardzo bardzo długo. Jeśli chcesz pasteryzować to pewnie nie zaszkodzi.