Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Czarny czosnek. Risotto z nim i grzybami przy okazji

 

 

 

czarny czosnek

 

 

 

Czarny czosnek, ku mojemu zdziwieniu, pojawił się w bardzo popularnym na Wyspach i w Polsce markecie. Kupiłam, bo żadnej, w zasięgu portfela, okazji do spróbowania czegoś nowego nie przepuszczam.

Czarny czosnek podobno znany jest w Korei i Chinach od dawien dawna i ceniony za swe zdrowotne właściwości, ale o tradycyjnej metodzie dojrzewania czosnku niewiele można się dowiedzieć z sieci. Można się dowiedzieć, za to, że to właśnie pewien Koreańczyk wynalazł w 2004 r specjalną maszynę, w której zwykły czosnek poddawany jest odpowiedniej temperaturze i wilgotności przez dwa tygodnie osiągając przez ten czas swój specyficzny kolor, a także smak i konsystencję. Od wynalezienia maszyny do komercjalizacji produktu droga krótka, jak wiadomo. I tak oto w swojej małej kuchni na peryferiach prowincjonalnej europejskiej stolicy mam okazję go spróbować.

Zaskoczył mnie smak, bo spodziewałam się, sądząc po wyglądzie, łagodnej wersji czosnku z lekko orzechowym posmakiem. Nie spodziewałam się słodkiego cukiereczka o posmaku octu balsamicznego! Czarny czosnek jest po pierwsze słodki, w dalszej kolejności balsamiczny, później lekko orzechowy, jakby grzybowy i w bardzo niewielkim stopniu czosnkowy. Jest dość miękki, lekko galaretowaty, ale da się go kroić i zachowuje kształt. Zapowiada się super dodatek do wielu dan, do risotto na przykład.

 

 

 

risotto z czarnym czosnkiem

 

 

 

Risotto z czarnym czosnkiem i grzybami

2 porcje

 

200 g ryżu carnaroli lub arborio

około 1 litr wywaru warzywnego lub bulionu

łyżka oliwy

1 szalotka

150 ml białego wina

50 g tartego parmezanu

pieprz

2-3 ząbki czarnego czosnku

garstka suszonych grzybów (o tej porze roku przydałyby się świeże!)

łyżka siekanej pietruszki

 

 

Grzyby namocz, ugotuj w wywarze, odcedź, posiekaj, zachowaj wywar. Szalotkę posiekaj, podsmaż na oliwie, dodaj ryż, mieszaj aż się zeszkli, dodaj wino. Mieszaj, kiedy wino odparuje zacznij dolewać po chochli wywaru, mieszając cały czas i dodając następną porcję wywaru gdy poprzednia się wchłonie. Kiedy ryż będzie prawie gotowy (pamiętaj, że risotto gotuje się al dente, musi być wciąż widoczne białe ziarno w środku), zaraz po dodaniu ostatniej partii płynu, dodaj posiekany czosnek i grzyby. Dopraw pieprzem (zakładam, że wywar był słony), wmieszaj tarty parmezan i na samym końcu pietruszkę.



poniedziałek, 01 sierpnia 2011, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/01 19:23:47
W sklepach nie widziałam jeszcze takiego czosnku, a szkoda , bo od razu bym kupiła Potrawa wyglada bardzo smakowicie
-
2011/08/01 19:26:16
Jestem bardzo ciekawa jego smaku!
-
2011/08/01 19:52:38
Juz kiedys o nim czytalam na forum, ale nie moglam go sobie zwizualizowac jakos. Rowniez nie przechodze obojetnie obok zadnej nowosci. Nawet risotto bym zrobila skoro do niego najlepiej pasuje, ktoree jadam niezmiernie rzadko.
-
2011/08/01 20:05:28
Beolhar: nie ma może, ale będzie, na pewno ;)
Mopsie: słuszna ciekawość :)
Thiesso: a co nie przepadasz? Ja uwielbiam :)))
-
2011/08/01 20:06:16
Pierwsze słyszę o takim czosnku. Baaaardzo ciekawy taki czarny :)
Fajne risotto, bardzo apetycznie wygląda :)
-
2011/08/01 20:18:57
w jakim Polskim markecie? ;)
-
2011/08/01 20:21:41
Majanko: no, nowinka :)
Ago: Kupiłam w Belfaście w Tesco
-
2011/08/01 20:35:35
oj, taki bym zjadła .. hmm
-
2011/08/02 09:34:51
No prosze, ja kupowalam czarny czosnek na targach Taste of Christmas i bardzo sie ciesze, ze mozna go juz nabyc w Tesco - nie omieszkam tego zrobic! A risotto obledne.
-
2011/08/02 10:25:07
Ulluś: a ja bardzo chętnie bym Cię nim poczęstowała :)
Maggie: dziękuję :) Mam nadzieję, że zagościł w Tesco już na stałe i nie był to jakiś jednorazowy rzut. Czytałam, że miał być już od maja, pojawił się z opóźnieniem, ale dobrze, że w ogóle :)
-
2011/08/02 10:30:12
Czarny czosnek...hmmm...a smakuje podobnie jak normalny?
Nie wiedziałam że taki istnieje...człowiek całe życie się uczy :)
-
2011/08/02 10:36:38
A wiesz, nie bardzo, bo ani trochę ostry nie jest, słodko-kwaśny bardzo za to.
-
2011/08/02 11:29:45
ooooo,pierwszy raz widze takowy...... musze sie rozejrzec tutaj i z ciekawosci kupic, lubie takie nowinki :)
Risotto dawno nie mialam...czas na jakies.....pysznie te Twoje wyglada :)

Pozdrawiam cieplutko :)
-
2011/08/02 13:54:26
O czarnym czosnku słyszałam... mówisz w Tesco, to muszę się wybrać tam koniecznie!
Risotto wygląda wspaniale... jestem uzależniona od każdej potrawy, która zawiera w sobie grzyby ;)
-
2011/08/02 13:58:14
Wow, pierwszy raz takie coś spotykam, a wielbię czosnek ! Niesamowite, muszę go jakoś zdobyć!
-
2011/08/02 17:21:44
Gosiu: jak Ci się uda kupić to ja z grzybami polecam, idzie dobrze razem :)
Ewuś: a to moje pierwsze grzybowe risotto jest ;)
Auroro: Życzę powodzenia w poszukiwaniach :)
-
2011/08/02 18:58:42
nie mialam okazji jesc czarnego czosnku a nawet o nim nie slyszalam:) ale Twoj opis wart jest poszukania go w sklepach:)
-
2011/08/03 00:34:29
bardzo ciekawe danie
-
2011/08/03 16:09:45
ehhh ja chcę do Belfastu ;)
-
2011/08/04 08:42:59
Nawet nie wiedziałam, że taki czosnek istnieje :)
-
2011/08/04 14:31:44
Olu: na prawdę wart ;)
Dorotko: dziękuję :)
Ago: w końcu ktoś chce :)
Russkaya: istnieje i jest dobry :)
-
2011/08/04 18:21:57
Nobleva w boczki idzie
-
2011/08/04 22:48:54
Co prawda, to prawda :D
-
2011/08/05 11:31:53
Bardzo ciekawe, jak tylko zobaczę gdzieś taki czosnek muszę koniecznie kupić i wypróbować :)