Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pieczarki z wołowiną z woka

 

 

 

pieczarki z wołowiną z woka

 

 

 

Gdyby nie to, że w woku robię różne rzeczy, nie tylko chińszczyzny, pewnie byłby już zardzewiały. Frytki, pączki, bigos ... dużo się w nim ostatnio robiło nie związanego w żaden sposób z kuchnią Wschodu. Chyba zapomniałam o tym, że stir-fry to taki błyskawiczny i pyszny obiad. To, że udało mi się zrobić coś po pracy i pstryknąć temu fotkę przy ostatnich promieniach dziennego światła to cud, normalnie zanim zacznę gotować już jest ciemno. Troszkę przygnębiająca ta pora roku. Chociaż muszę przyznać, że zimowe wieczory, jeśli nie muszę nigdzie wyściubiać nosa, tylko sobie siedzieć w domu i popijać herbatkę, nie są złe. Troszkę nastrój poprawiają też takie wielopoziomowo ciepłe dania: nie chodzi tylko o temperaturę tylko ich smakowo-emocjonalny ładunek, jeśli wiecie o co mi chodzi.

To danie jest niezwykle łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu specjalistycznych składników: sos sojowy i olej sezamowy wystarczą, w przepisie jest jeszcze wino ryżowe, ale można je pominąć lub zastąpić wytrawnym sherry. Można je zrobić w wersji pikantnej z chili, ale ja wyjątkowo z niego zrezygnowałam, tak abym nie musiała robić osobnej porcji dla dzieci. Rezygnując z chili postanowiłam dodać trochę więcej czosnku niż normalnie dla ocieplenia smaku.

 

 

Pieczarki i wołowina z woka

 

duży stek wołowy

kilka bardzo dużych pieczarek

5 ząbków czosnku

2 cm kawałek imbiru

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka wina ryżowego

pół łyżeczki oleju sezamowego

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej*

1/4 szklanki wody*

łyżka oleju roślinnego

 

 

Na olej rozgrzany w woku lub na dużej patelni wrzucamy zmiażdżony czosnek i starty imbir, dodajemy mięso pokrojone w cienkie plasterki i smażymy mieszając aż do momentu ścięcia się, ściągamy z patelni/woka i na pozostałym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki do momentu aż 'omdleją', dodajemy mięso, sos sojowy i wino ryżowe, smażymy przez około minutę, dodajemy skrobię rozrobioną z wodą, czekamy aż sos zgęstnieje, doprawiamy olejem sezamowym, podajemy z nudlami lub ryżem.

 

*ilośc sosu zależy oczywiście od ilości skrobi i wody, które dodamy, można dać ile się chce mieć sosu, ale wtedy trzeba dodać sosu sojowego do smaku.

 




 

środa, 17 listopada 2010, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/17 19:22:40
mniamu, mniamu całkiem całkiem
-
2010/11/17 20:08:38
muszę Ci się pochwalić, że będę mieć woka już w piątek! tego, którego z Tobą konsultowałam :)))) jestem przeszczęśliwa :) w piątek robię parapetówkę i właśnie taki prezent dostanę! nie mogę pozwolić mu rdzewieć, hehe.


Jeszcze raz dziękuję Ci za to, że mi pomogłaś
-
2010/11/17 21:23:35
mmm... alez sie zrobilam glodna! :-)
-
2010/11/17 21:47:43
Pycha:)
-
2010/11/18 08:29:43
Ziemianinie: dziękuję, dziękuję :)
Nino: Proszę bardzo :) wokowa przyjemnośc po mojej stronie. Powodzenia, ciesz się nim :)
Cudawianko: :D
Wiosenko: dzięki :)
-
2010/11/18 14:25:50
mój wok zardzewiał i to nie z powodu nie uzywania, ale dlatego, ze byle jaki był :) trochę mi brakuje czegos tak pojemnego do smazenia, ale na razie nie miałabym miejsca, by go przechowywać.

niemniej przepis sobie zapamiętam i moze na zwyklej głebszej patelni uda mi sie go tez zrealizować :)
-
2010/11/18 16:38:45
Ange: na patelni jak najbardziej. A z tym rdzewieniem to nie bajka, może wcale nie był byle jaki, bo ten co ja mam jest najzwyklejszy na świecie metalowy, bez żadnych bajeranckich powłok, ale jest najlepszy na świecie do smażenia, tylko, że muszę go używac, hartowac, oliwic. Polecam mój wpis na temat woków: URL galangal.blox.pl/2009/08/Kuchnia-chinska-Niezbednik-wok.html
-
2010/11/18 18:46:25
Znowu mam przeaźliwe zaległości ..po urodzeniu drugiego malucha nie wiem w co ręce włożyc.. jeszcze z budową sie zmagamy i stad ten notoryczny brak czasu :/oby do lata wtedy jakos wiecej czasu na wszystko:) juz nadrabiam;)) i pozdrawiam:)
-
2010/11/18 22:03:29
Sezamko droga, jak miło, że wpadłaś :) Pewnych zmagań można tylko Ci zazdrościc :) Trzymaj się ciepło :)
-
2010/11/18 23:55:58
Bardzo lubię takie dania z woka, wołowina i pieczarki, mniam!:)
-
2010/11/21 15:58:47
Dziękuję :)