Kulinarny pamiętnik Ewy
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Blog > Komentarze do wpisu

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

 

kurki w sosie śmietanowym

 

 

Są! W końcu udało mi się je kupić. Takie cuda można dostać tylko w jednym miejscu w Belfaście. O miejscu tym wspominałam pewnie nie raz przy okazji ryb: St George's Market. Jest otwarty tylko dwa razy w tygodniu: w piątki do dwunastej i w soboty do trzeciej. W piątek są stoiska z rybami, starociami, ubraniami, książkami, etc., a w piątek oprócz fishmongerów stoiska rozkładają lokalni producenci organicznej żywności, piekarze, mleczarze, artyści, ogrodnicy. Jednym słowem dla kogoś, kto lubi zjeść ciekawiej jest w sobotę. W soboty jest też muzyka na żywo, jest gdzie usiąść, co zjeść. Uwielbiam to miejsce, ale niestety w soboty rano często jest coś pilnego do robienia ... a SGM jest w centrum Belfastu, gdzie w soboty są takie nieprzebrane tłumy, że i z parkowaniem problem i niezbyt przyjemnie się przedzierać.

Ale wczoraj mój mąż grał w turnieju street balla w hali niedaleko od owego przybytku i udało mi się stamtąd wyrwać na godzinkę. Trochę późno było jak na poszukiwanie skarbów. Kurki były na jednym straganie, niewiele już ich było i takie troszkę poranione. Wzięłam trochę, podczas czyszczenia jeszcze troszkę odpadło i zostałam z niewielką miską tego szczęścia. Ale jak na kolację dla dwojga w zupełności wystarczyło.

 

 

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym

 

(na dwie osoby)


kurki (u mnie około 250 g)

150 ml śmietanki

150 ml białego wina

sól i pieprz

gałka muszkatołowa (użyłam macis)

kilka kropli cytryny

1 szalotka

25 g masła

łyżka parmezanu

6 gniazd tagliatelle

 

Szalotkę siekamy i smażymy na maśle, gdy zmięknie dodajemy grzyby i obsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy chwilkę, dodajemy wino, kiedy lekko odparuje dodajemy śmietanę, przyprawiamy macis/gałką. Dusimy dwie, trzy minuty, dodajemy cytrynę i parmezan, ewentualnie jeszcze sól i pieprz. Dodajemy ugotowane tagliatelle, mieszamy, posypujemy parmezanem i podajemy.


niedziela, 08 sierpnia 2010, nobleva

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/08 11:33:29
Przepyszne :)
Za mną już od dawna chodza kurki, tak bym zjadła:)
-
2010/08/08 11:51:46
Nie przejmuj się, ja w Polsce szukam ich i szukam, u mnie były w połowie lipca, a potem je wcięło na amen. A tak się cieszyłam, że się ich najem w tym roku :(
Uwielbiam je właśnie w takim śmietanowym wydaniu.
Pozdrawiam
-
2010/08/08 12:50:03
śliczne i na pewno pyszne. Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów
-
2010/08/08 12:51:13
idealne połączenie!
-
2010/08/08 13:17:52
połączenie pierwsza klasa! dodałabym trochę koloru zielonego, ale poza tym danie pierwszorzędne ;]
-
2010/08/08 14:05:46
Wiosenko: dziękuję :) Ja się w końcu doczekałam, choć raz w tym roku już jadłam, w Polsce siostra mi zrobiła.
Usagi: do śmietanowego wydania grzybów słabość mam przeogromną, może się jeszcze uda...
Yoganiu: dziękuję, kurki odkryłam dopiero niedawno i żałuję tych straconych lat bo to cudne grzybki
Paulo: dzięki :)
Karmelitko: ten brak zieleninki dopiero odkryłam przy obrabianiu zdjęć, uderzający, a myślałam, że nikt nie zauważy ;) Pietrucha na parapecie stoi, wstyd i sromota :)
-
2010/08/08 17:08:02
chciałabym miec chocby i najmniejszą kurkową garstkę. nie mam nic.
-
2010/08/09 00:13:03
Bardzo smaczne danie!
-
2010/08/09 00:30:01
Jak tylko zobaczylam tytul od razu przyszlo mi do glowy pytanie, gdzie dostalas kurki...:)Szczesciara!
-
2010/08/09 07:52:29
Pyszne danko. Znow naroblas mi ochoty na kurki :) Moze uda mi sie jeszcze kupic, musze zajrzec dzis do sklepu. A o miejscu, o ktory piszesz musze wspomniec mojemu bratu (on mieszka niedaleko Belfastu:))
-
2010/08/09 08:22:05
Asiejko: ja się bardzo cieszę z tej mojej garstki :)
Asiu: dziękuję :)
Moniko: i tak mnie to denerwuje, że takich miejsc albo tu potwornie mało albo ja ich nie mogę znaleźć, poluję na jakiś farmers' market, ale mi się nie udaje ...
Majko: no proszę jaki świat jest mały ;)
-
Gość: zofia, a01-nat.satkol.pl
2012/08/23 15:26:57
Zrobiłam ,było pyszne.Ja dodałam do tego jeszcze dożo zielonej pietruszki. Możecie spróbować.Było pyszne.
-
2012/08/23 18:11:34
zielenina mile widziana :)