Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Suflet ze szparagami i kurczakiem

 

 

suflet ze szparagami i kurczakiem

 

 

"Odkryłam" suflet faszerując paprykę, oczywiście, tamtemu przypadkowemu wiele do sufleta brakowało, ale dał mi bodźca do tworzenia nowych, oczywiście Dukanowych. Sufletowi na diecie, z powodu braku tłuszczu, może i brakuje urody, nie wyrasta równo i tworzy kwiatki na powierzchni, ale w smaku jest pyszny i bardzo delikatny. Wydaje mi się też prostszy do zrobienia niż prawdziwy. Zasadniczo jest to ten sam przepis co na babeczki choć bez dodatku otrąb (Przy okazji: wczoraj Ulcik zaproponowała Dukanowy chlebek na podstawie tego przepisu, kliknijcie). Połączenie twarożku i jajek okazuje się być bardzo wszechstronne.

 

 

Suflet ze szparagami i kurczakiem

 

(składniki na dwa ramekiny)

 

1 jajko

100 g serka twarożkowego homogenizowanego

2 ugotowane szparagi

ćwiartka grilowanej, pieczonej lub gotowanej piersi kurczaka

sól i pieprz

gałka muszkatołowa

 


To co różni ten suflet od babeczek, placuszków czy chlebka to sposób przygotowania. Wybaczcie, ale odpuszczę sobie gotowanie szparagów i grillowanie kurczaka, ważne żeby je pokroić w kostkę (kurczaka) i plasterki (szparagi). Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko łączymy z serkiem, przyprawami, kurczakiem i szparagami, białko ubijamy ze szczyptą soli. Piekarnik nagrzewamy do 190° (180 w piekarniku z nawiewem) i gotujemy czajnik wody. Dopiero kiedy wszystko mamy gotowe łączymy białko z resztą ciasta. Najlepiej najpierw rozprowadzić w nim łyżkę białka a dopiero potem delikatnie połączyć z resztą, w ten sposób ciasto zachowa puszystość. Napełniamy ramekiny do 3/4 objętości i wstawiamy do wysokiego naczynia (ja użyłam małej keksówki), które wypełniamy bardzo gorącą wodą do wysokości ciasta w ramekinach. Zostawiamy na około minutę. Można zaobserwować jak od razu suflet zaczyna się podnosić. Ten zabieg pozwoli sufletowi lekko się rozwinąć zanim wstawimy go do piekarnika i sprawi, że lepiej wyrośnie. Po minucie wstawiamy do piekarnika i pieczemy około  15 minut. Powstrzymujemy się od otwierania piekarnika przez ten czas.

 

 

piątek, 19 marca 2010, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/03/19 08:39:45
Ewo.. czy mogę prosić o jeden mały suflecik :)
Szparagów nie mam ..ale suflet jutro zrobię :):)
pozdrawiam u.
-
2010/03/19 10:52:13
taki puchaty suflet mogłabym jeśc nawet bezdietowo :-)
-
2010/03/19 12:18:41
Wyglada strasznie apetycznie :) Az sie chce porwac te miseczke :))
-
2010/03/19 14:19:17
Śliczne miseczki ;)

Bardzo podoba mi się ta para kurczak i szparagi :) Apetycznie wygląda taki suflet
-
2010/03/19 17:30:30
szparagi, ech szczęściara!
-
2010/03/20 08:36:54
Ulcik: Częstuj się, proszę bardzo, zachęcam do zrobienia i pozdrawiam :)
Asiejko: Dzięki diecie go odkryłam, ale przepis zostaje gdy dieta się skończy, Pozdrawiam :)
Majazteko: Bardzo się cieszę, że Ci się podoba, pozdrawiam :)
Gosiu: Dziękuję i pozdrawiam :)
Wegetarianko: marokańskie ;( Przyczyniam się do zatrucia atmosfery samolotowymi wyziewami ;(
-
2010/03/20 10:45:34
Jaki piękny ten suflet !!! Ślinka cieknie na jego widok :D
-
2010/03/20 21:56:04
Ivon: dziękuję :)
-
Gość: Nefele, *.static.bait.pl
2010/05/10 08:44:42
Mam nadzieję, że jeszcze go przeczytasz, choć nie jest pod najnowszą notką... Mam pytanie natury technicznej. Ramekin wstawiasz do piekarnika wraz z większą formą, czy najpierw wyjmujesz go z wody i wstawiasz samego?
-
2010/05/10 13:38:56
Nefele: Przeczytałam, blox pokazuje autorom najnowsze komentarze w profilach, więc komentarzy nie da się przeoczyć. Wstawiam razem z formą wypełnioną wodą. trzeba później uważać przy wyciąganiu żeby się nie poparzyć. Pozdrawiam :)
-
2010/09/08 09:24:46
Bardzo smakowity widok :)
-
2010/09/08 21:21:25
dziękuję :)