Kulinarny pamiętnik Ewy
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Najprostsze curry z ryby

 

curry rybne

 

Zachciało mi się czegoś lekkiego i delikatnego, ale jednocześnie pikantnego i aromatycznego. Stanęło na curry z ryby. Białe delikatne mięso dorsza, otulone gładkim słodkawym sosem z mleka kokosowego, przecięte ostrym smakiem chili, imbiru i czosnku, miły dla podniebienia balans. Przy tym danie nieskomplikowane, niewymagające wielu niecodziennych składników. Świetne dla początkujących curry-żerców i rybo-żerców.

 

Najprostsze curry z ryby

dowolna ilość filetów z dorsza lub innej białej, zwartej ryby

puszka mleka kokosowego

1/2 łużeczki kurkumy

1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego

szklanka bulionu z kurczaka lub rybnego

3 łyżki sosu rybnego (lub 1 łyżeczka pasty krewetkowej)

2,5 cm korzenia imbiru startego lub posiekanego

2 małe chili bez pestek, posiekane

3 zmiażdżone ząbki czosnku

sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny

Można tu troszeczkę pożonglować składnikami. Najistotniejsze dla przepisu jest mleko kokosowe, ono nadaję główną nutę smakową temu curry: słodką i aksamitną. Dobrze jest dodać jeszcze: coś słodkiego, stąd cukier; coś kwaśnego, stąd limonka (trawa cytrynowa byłaby świetna); coś słonego i rybiego: bulion, sos rybny, pasta z krewetek; coś pikantnego: chili, imbir, czosnek. Jakie składniki dobierzemy i w jakich proporcjach to nie jest kwestia przepisu tylko upodobań, dlatego podane przeze mnie proporcje nie są proporcjami idealnymi tylko orientacyjnymi.

Czosnek, chili i imbir smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, po chwili dodajemy pastę z krewetek lub sos rybny. Smażymy chwilę, dolewamy mleko kokosowe, bulion, sok z limonki, dodajemy cukier, kurkumę. Gotujemy aż do momentu gdy sos zgęstnieje. Sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić. Dodajemy rybę pokrojoną w 2,5 cm kostkę. Gotujemy rybę w sosie najwyżej 3 minuty, inaczej będzie się rozwalała i z curry zrobi nam się rybia potrawka. Zapewniam, że po 3 minutach dorsz będzie bardzo ugotowany.

wtorek, 29 grudnia 2009, nobleva

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/01/03 14:18:27
Zaczarowałaś mnie tym balansem.... jestem wybitnie rybożerna!!! mniam
-
2010/01/03 20:37:48
Dzięki:)
-
Gość: anonim, acbc223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/29 12:51:27
Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
-
Gość: anonim, acbc223.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/29 13:01:03
Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami