Kulinarny pamiętnik
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z rukolą i kozim serem

 

 

sałatka z rukolą i kozim serem

 

 

Dzisiaj na pierwszym planie sałatka, ale nie byłoby jej gdyby nie cała reszta, sałatka powstała przecież jako uzupełnienie dania, więc choć podtykam wam pod nos zielsko, rozgadam się na temat całej reszty. Wiadomo, że do jagnięciny i baraniny idealnym ziołem jest rozmaryn, ale nie jest to jedyne i słuszne połączenie. Oglądałam jakiś czas program z Nigelem Slaterem w którym podawał kotlety jagnięce pod czymś w rodzaju dipu z fety, oliwy z oliwek , świeżego oregano i tymianku. Musiało być pyszne, ale nie o to chodzi, podobało mi się gdy mówił o tym jak często te rzeczy, które razem rosną smakują dobrze razem, oraz, że mięso smakuje z tymi ziołami, które zwierzątko lubi sobie w warunkach normalnych podjeść. Na przykład właśnie, owieczka skubiące sobie oregano i tymianek na wzgórzach greckich, świetnie z tymi ziołami musi właśnie smakować.

Moja jagnięcina północnoirlandzka i na pewno za życia oregano, ani tymianku, ani rozmarynu nie skubała, ale poeksperymentować zawsze można. Postanowiłam jednak nie kopiować przepisu Slatera, bo wiedziałam, że smakowałoby tylko mi. Pomyślałam sobie, że idea sera i oliwy jest tym co do mnie bardziej przemawia niż kombinacja ziół (którą lubię bardzo, ale niekoniecznie z jagnięciną), postanowiłam ją więc wyciągnąć i zbudować na niej sałatkę. Feta dostępna tutaj wiele odbiega od prawdziwej i nie ma w sobie nic z owczego sera, dlatego kupiłam walijski ser kozi, miękki, wyraźnie, lecz nie za mocno, aromatyczny i odrobinkę kwaskowaty. Rukola i sałata wydawały się być idealnym uzupełnieniem, jeszcze tylko czarne oliwki. Oprócz oliwy z oliwek sałatka nie potrzebuje żadnych przypraw, bo: rukola pieprzna, ser słony i kwaskowaty, ale ja się nie mogłam powstrzymać i posypałam odrobiną pieprzu.

Kotlet jagnięcy sam w sobie nie potrzebuje nic więcej niż odrobiny soli i pieprzu, przed smażeniem lub grillowaniem dobrze go posmarować oliwą. Kotlety są najlepsze różowe w środku, a do tego wystarczy smażenie z każdej strony przez 2-3 minuty. Takie lubią nawet moje dzieci, więc każdy dorosły, nawet zwolennik wysmażonych na skwarek steków wołowych, powinien polubić.

Na wyspach ulubionym dodatkiem do jagnięciny jest sos miętowy. Tego bym nie popełniła, więc zamieniłam sos na dip zrobiony z greckiego jogurtu, garści posiekanych liści mięty i małego ząbka czosnku roztartego z solą.

 

 

Sałatka z rukoli i koziego sera

 

(proporcje dowolne)

sałata

rukola

miękki kozi ser (niedojrzewający)

czarne oliwki

opcjonalnie: sól i pieprz, cytryna

oliwa z oliwek

Układamy warstwami: sałata, rukola, pokruszony ser, oliwki. Polewamy oliwą z oliwek, nie mieszamy. Można doprawić solą i pieprzem, a jeśli ser kozi jest mdły, można sałatkę skropić sokiem z cytryny

 


kotlety jagnięce

 


Dzisiejsza propozycja w sumie składa się z: średniowysmażonego kotleta jagnięcego z miętowym dipem jogurtowym, sałatką z rukoli i koziego sera oraz pieczonych ziemniaków.


niedziela, 29 listopada 2009, nobleva

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/11/29 18:15:16
Ta sałatka napewno jest pyszna a do mnie bardzo przemawia to zdjęcie:)
-
2009/11/29 18:28:00
bardzo mi sie podoba ta salatka,a jeszcze bardziej chyba ten kotlet!!!
Pozdrawiam :)
-
2009/11/30 00:26:55
Gosiu i Wiosenko: dziękuję i pozdrawiam